Memorijalni centar "Nikola Tesla"

Od: Miki
Kategorija: Mjesta za posjetiti Prirodne ljepote

Grad Gospić vođen željom da očuva lik i djelo Nikole Tesle  povodom  150 godina rođenja Nikole Tesle 10. srpnja u Smiljanu je svečano otvorio Memorijalni centar „Nikola Tesla“ 2006. godine. Memorijalni centar svečano su otvorili predsjednik Republike Hrvatske , predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Sabora Republike Hrvatske a također su prisustvovali  mnogi strani državnici. Memorijalni centar Nikola Tesla se sastoji od prije postojećih i novo sagrađenih objekata. Prije postojeći objekti su: Rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala) kameni spomenici i klupa arhitekta Zdenka Kolacija.

memorial center nikola tesla smiljan apartments miki croatia

Novo sagrađeni objekti su:  trijem, ispitna stanica. multimedija centar s pripadajućim igralištem za djecu, spomenik Nikoli Tesli autora Mile Blaževića, vanjski auditorij, teslina turbina i most ili platforma. Multimedijalni postav je postavljen u Teslinu rodnu kuću a to je bio prvi takav projekt odnosno pristup u prikazu života jednog znanstvenika u Republici Hrvatskoj. Prizemlje je posvećeno povijesnom pregledu Teslina života, gdje je na kronološki i pregledan način posjetiteljima dana lenta njegova života u odnosu na istovremene svjetske događaje, fotografijama, pisanim dokumentima, citatima iz Tesline autobiografije “ Moji pronalasci“ a sve je popraćeno zvučnom kulisom i video projekcijom koja nas vraća u Teslino djetinjstvo. Tavanski  prostor Tesline kuće  posvećen je Teslinim izumima također popraćen video projekcijama i zvučnom kulisom koje nam daju osjećaj da se nalazimo u Teslinom laboratoriju.

Na ulasku u Rodnu kuću postavljeno je kameno obilježje mjesta gdje je Nikola Tesla bio, negdje se školovao, bio u posjeti,  imao laboratorije, radio i slično. To je sve navedeno sa smjerokazima gdje se ta mjesta nalaze u odnosu na Teslinu kuću i udaljenostima u kilometrima zračne linije. U prvoj prostoriji Tesline kuće mogu se vidjeti najstarije fotografije kuće i okućnice iz 1904. godine a započinje lenta vremena koja prati život i djelo Nikole Tesle; Od dolaska obitelji Tesla u Smiljan 1852.g. pa do rođenja 10. srpnja 1856.g. školovanja u Smiljanu, Gospiću, Karlovcu.

U drugoj prostoriji  lenta se nastavlja i opisuje Teslino školovanje u Grazu  odlazak u Ameriku partnerstvo s Edisonom, Westinghouseom a u toj se prostoriji nalaze i „ladice“ koje opisuje Nikolu kao osobu odnosno nalaze se vizije, opsesije, prijateljstva. Ladice govore o Nikoli kao osobi od čudaka do genijalca, nije se volio rukovati s ljudima, bojao se zaraze, kosu drugih ljudi bi dirao samo pod prijetnjom revolvera, osam stranih jezika je savršeno govorio,  predvidio probleme s parkiranjima, predvidio internet prije 100 godina, prijateljstva s Albertom  Einsteinom, Wilhelm Conrad Roetgenom , lordom Kelvinom, Markom Twainom, Ivanom Meštrovićem i slično.

U trećoj prostoriji lenta se nastavlja sve do smrti Nikole Tesle 07. siječnja 1943.g. U istoj se nalaze računala o omogućuju besplatan pristup internetu posjetiteljima,  biblioteka sa knjigama o Tesli a posjetitelji mogu poslušati i izvorni govor gradonačelnika New Yorka Fiorello Henrya la Guardie koji je išao na radiju nakon Tesline smrti 10. siječnja 1943.g. a govori o Tesli kao osobi koji je zadužio cijeli svijet a umro kao sirotinja.

Na tavanskom djelu nalaze se funkcionalni Teslini izumi kao što su indukcioni elektro motor, okretno magnetsko polje poznatije pod nazivom „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator,  Teslina turbina i može se vidjeti zoran prikaz razlike Edisonove istosmjerne i Tesline izmjenične struje u prenošenju na udaljenosti. Također se nalazi popis Teslinih patenata u Americi a i slike nekih u podu tavana kuće gdje se može vidjeti vizija okretnog magnetskog polja što je Tesla nacrtao u pijesku u Budimpešti a to je osnova rada indukcionih el. motora.

Na potoku Vagancu smještena je Teslina turbina kao vodenica  koja se sastoji od niza paralelnih diskova ili lamela a trenje vode bi je pokretalo. Ispitna stanica je kopija Teslinog laboratorija iz Colorado springsa umanjena deset puta vanjskim izgledom a u njoj vršimo demonstracije s Teslinim transformatorom koji stvara milijun volti gdje posjetitelji drže neonske lampe u ruci bez kabla ili žice a kad je uključen transformator one im svijetle u ruci, nešto kao jedan od pokušaja Nikole Tesle bežičnog prijenosa energije. Multimedia centar sadrži suvenirnicu, multimedijalnu dvoranu u kojoj posjetitelji mogu pogledati dokumentarni film o Tesli. Dječje igralište je također zanimljivo uređeno pa podsjeća na neke Tesline izume. Cijeli Memorijalni centar „Nikola Tesla“ se rasprostranjen na površini od 13000 kvadratnih metara.

memorial center nikola tesla smiljan apartments miki croatia (3)

Udaljenost od Apartmana Miki:

  • 80 km (1 h 25 min) putem lokalne ceste E65 i državne ceste D25 (Prizna – Karlobag – Baške Oštarije – Smiljan)
  • 120 km (1 h 40 min) putem lokalne ceste E65 + državna cesta D23 + autoput A1/E71 (Sveti Juraj – Senj – Vratnik – Žuta Lokva – Gospić – Smiljan)

 Web stranica: www.mcnikolatesla.hr

Miki
Apartmani Miki nalaze se u selu Donja Klada smještenom na kopnu, svega 20 km udaljenog od grada Senja u Kvarnerskom zaljevu na sjevernom Jadranu.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.