Velebitsko utočište za mlade medvjede Kuterevo

Od: Miki
Kategorija: Mjesta za posjetiti Prirodne ljepote

Velebitska udruga Kuterevo osnovana je 1995. godine sa ciljem očuvanja divljine gorske Hrvatske. 2002. godine, u suradnji s Hrvatskim centrom Znanje za okoliš i Veterinarskim fakultetom iz Zagreba, pokrenut je jedinstveni projekt – Utočište za mlade medvjede, čija je misija pružiti utočište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštita medvjeđeg staništa  i promicanja održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom.

2005. godine uspostavljena je i Volonterska postaja s ciljem potpore projektu i razvoju lokalne zajednice. U posljednjih nekoliko godina Utočište za mlade medvjede Kuterevo ugosti u prosjeku 15 volonterskih grupa, više od 50 individualnih volontera te više od 20 tisuća posjetitelja godišnje.

Velebit sanctuary for young bears Kuterevo- (2)

“Mi premalo znamo o medvjedu. I čini nam se čak, da ni medvjed puno ne zna o nama. Zna nas samo sa one loše strane, tamo gdje ga ugrožavamo, tamo gdje se mora od nas bojati jer nosimo pušku. Ovo utočište je jedan pokušaj da se pokaže medvjedu da ljudi mogu drugačije. Mi zapravo učimo od medvjeda. Mi pokušavamo s medvjedom doći do saznanja, do iskustva kako čovjek može medvjedu pomoći.”

Udaljenost od Apartmana Miki: 55 km putem lokalne ceste E65 (Lukovo – Sveti Juraj – Krasno – Kuterevo)

Web stranica: www.kuterevomedvjedi.org.

Velebit sanctuary for young bears Kuterevo- (1)

Miki
Apartmani Miki nalaze se u selu Donja Klada smještenom na kopnu, svega 20 km udaljenog od grada Senja u Kvarnerskom zaljevu na sjevernom Jadranu.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.