Zavizan - Sjeverni Velebit

Od: Miki
Kategorija: Mjesta za posjetiti Prirodne ljepote

Zavižan je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Na 1594 m nadmorske visine, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, osnovana 1953. godine. S obzirom da je Velebit prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, u njegovu vršnom dijelu sukobljavaju se i dvije različite klime – maritimna i kontinentalna, što uzrokuje nepredvidive vremenske prilike pa je ova zavižanska postaja od neizmjerne važnosti za meteorološku zajednicu.

PP Velebit - Zavizan apartments miki croatia - (3)

Planinarski dom Zavižan izgrađen je na temeljima nekadašnje Krajačeve kuće sagrađene davne 1927. godine. Krajačeva je kuća za vrijeme Drugog svjetskog rata urušena te je Hrvatski planinarski savez, uz pomoć planinara iz Senja, 1951. godine započeo graditi novi planinarski dom koji je otvoren 27. 7. 1953. godine. Posao meteoroloških motritelja na postaji Zavižan već tri generacije obavljaju članovi obitelji Vukušić, koji su ujedno i domari planinarskog doma. Zahvaljujući njima, dom je za posjetitelje otvoren i u zimskim mjesecima.

PP-Velebit---Zavizan-apartments-miki-croatia(2)

S obzirom na lagani prilaz i postojanje planinarskog doma i drugih sadržaja za posjetitelje (parkiralište, sanitarni čvorovi, klupe, odmorišta i sl.), Zavižan je vrlo dobra polazna točka za planinarske ture po Velebitu. Popnete li se planinarskim stazama na neki od okolnih vrhova – vidikovaca, otvorit će vam se prekrasni vidici na kvarnerske otoke i Liku. Upravo vizure koje se pružaju sa skupine zavižanskih vrhova (Veliki Zavižan 1676 m, Balinovac 1601 m, (Velika) Zavižanska kosa 1620 m, Vučjak 1644 m) ostavljaju najveći dio naših posjetitelja bez daha. Do Zavižana je najlakše doći preko glavnog ulaza u Park – Babić Siče iz pravca Oltara i Krasna. Na planinskom domu postavljena je web kamera preko koje možete pratiti vremenske prilike na Zavižanu.

Udaljenost od Apartmana Miki: 48 km putem lokalne ceste E65 (Lukovo – Sveti Juraj – Zavižan)

Web stranica: http://www.np-sjeverni-velebit.hr/posjeti/lokaliteti/zavizan/

Miki
Apartmani Miki nalaze se u selu Donja Klada smještenom na kopnu, svega 20 km udaljenog od grada Senja u Kvarnerskom zaljevu na sjevernom Jadranu.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.