Šetnica Premužićeva staza

Od: Miki
Kategorija: Mjesta za posjetiti Prirodne ljepote

Ideje o turističkom otvaranju Velebita spominju se u tekstovima hrvatskih planinara objavljivanima u časopisu “Hrvatski planinar” još dvadesetih godina prošloga stoljeća. Zahvaljujući u prvom redu predanosti dr. Ivana Krajača, ministra trgovine i industrije za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, osigurana su sredstva za njihovu realizaciju. Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom.

Gradnja uzdužne planinarske staze započela je 1930. godine. Financirali su je zajednički Direkcija šuma na Sušaku (Rijeka), Hrvatsko planinarsko društvo i Kraljevska banska uprava Savske banovine. Zbog nedostatka financijskih sredstava gradnja staze zastala je čitavu jednu sezonu, a dovršena je u ljeto 1933. godine, kad je završena i najteža dionica u dužini od 1,5 km od Čepuraša do Gromovače.

Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 km. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita – Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge. Kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi 16 km staze, a na otprilike dva sata hoda od Zavižana nalazi se planinarsko sklonište Rossijeva koliba.

Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. Postavljanjem poučnih tabli duž Premužićeve staze željeli smo obogatiti vaš doživljaj i iskustvo divlje ljepote koje naš Park nudi.

  • Dužina staze u NP Sjeverni Velebit: 16 km
  • Prosječna širina: 1,20 m
  • Najviša točka: 1630 m, NP Sjeverni Velebit
  • Najniža točka: 920 m, Baške Oštarije, PP Velebit
  • Prosječni nagib: 10%
  • Najveći nagib: 20%, sedlo Crikvena, NP Sjeverni Velebit

Udaljenost od Apartmana Miki: 60 km putem lokalne ceste E65 (Lukovo – Sveti Juraj – Krasno)

Web stranica: http://www.np-sjeverni-velebit.hr/

Miki
Apartmani Miki nalaze se u selu Donja Klada smještenom na kopnu, svega 20 km udaljenog od grada Senja u Kvarnerskom zaljevu na sjevernom Jadranu.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.