Krasno

Od: Miki
Kategorija: Mjesta za posjetiti Prirodne ljepote

Krasno je jedno od naših najvećih planinskih naselja, smjestilo se na sjevernim obroncima Velebita na oko 800 m n.v., u granicama Parka prirode Velebit. Selo se sastoji od četrnaest zaselaka raštrkanih u slikovitoj Krasnarskoj dolini koja je sa svih strana okružena visokim i šumovitim strminama i vrhovima. Zaseoci većinom nose nazive po prezimenima ljudi koji ovdje žive: Vukelići, Glavaši, Anići, Devčići i dr. Smještaj naselja i nadmorska visina doprinose tome da je snijeg u Krasnu redovita zimska pojava i da se, u pravilu, dugo zadržava na tlu. Naselje pripada području grada Senja i Ličko-senjskoj županiji. Kroz selo prolazi cesta koja povezuje Sveti Juraj (23 km) i Otočac (22 km), to jest spaja Primorje i Liku.

PP Velebit - Krasno 1

Zemljopisni položaj i planinska klima odredili su usporen razvoj i ograničili gospodarske grane kojima se stanovništvo može baviti. Tako se stanovnici ovoga kraja pretežno bave stočarstvom, mljekarstvom, šumarstvom, obradom drveta, uzgojem žitarica i krumpira, te u novije vrijeme turizmom. S obzirom na bogate šume tradicionalna je gospodarska grana ovoga kraja šumarstvo i prerada drveta. U Krasnu se nalazi najstarija šumarija u Hrvatskoj, osnovana davne 1765. godine, a u selu rade i dvije privatne pilane. Otvaranjem “Šumarskog muzeja” (2005.), jedinog takve vrste u Hrvatskoj, i “Šumarske kuće” u novije vrijeme Šumarija Krasno svoju je djelatnost upotpunila i turizmom.

U središtu je mjesta pošta, a nekoliko puta tjedno radi ambulanta opće prakse i stomatološka ambulanta. Selo ima dvije trgovine, nekoliko ugostiteljskih objekata, siranu, te obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo s mnogo domaćih proizvoda.

PP Velebit - Krasno 3

U mjestu se nalazi i osnovna škola koju pohađa 40-ak učenika. U Krasnu je smješteno i sjedište Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, te ispostava Parka prirode Velebit.

Povrh sela nalazi se nadaleko poznato Svetište Majke Božje od Krasna iz XVIII. stoljeća. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drevni kasetirani strop s oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca te latinskim citatima iz 1740. godine. Ovdje se svake godine 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe okuplja mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske. U Krasnu djeluje i udruga “Čuvarice ognjišta”, posvećena njegovanju i očuvanju tradicije i baštine mjesta.

Udaljenost od Apartmana Miki: 40 km putem lokalne ceste E65 (Lukovo – Sveti Juraj – Krasno)

Web stranica: http://www.np-sjeverni-velebit.hr/

Miki
Apartmani Miki nalaze se u selu Donja Klada smještenom na kopnu, svega 20 km udaljenog od grada Senja u Kvarnerskom zaljevu na sjevernom Jadranu.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.