Šetnica Donja Klada

Od: Miki
Kategorija: Mjesta za posjetiti Prirodne ljepote

Kroz povijest, komunikacija između Starigrada i Lukova odvijala se morskim putem. Izgradnjom staze 1847.g. ostvarena je i nužna kopnena veza između ova dva priobalna naselja. U dužini od 10 km staza prolazi kroz nisku živopisnih uvala sa starim ribarskim naseljima. Stazu su izgradili sami mještani koji su, kao i većina podgoraca, bili vješti u obradi i slaganju kamena. Ta vještina se očituje na svakom koraku – u gradnji kuća, šterna, cesta i staza, te suhozida . Napravljeni da prkose vremenu, suhozidi su slagani kamen po kamen, jedan na drugi, bez ikakvog vezivnog materijala.

PP Velebit - Šetnica Donja Klada 1

Suhozidna gradnja nije samo vrijedno kulturno i povijesno blago, nego i stanište različitih vrsta biljaka i životinja. Prva 3 km koja vode do Donje Klade, staza je bolje očuvana i uređena kao poučna staza. Široka je oko 1 m. Ovdje se osim kretanja na svježem zraku, upoznavanja prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog kraja, također može uživati u ugodnim vidicima na obližnje otoke Rab i Goli otok. Na prvom dijelu staze od Starigrada, vodi odvojak za staru gradinu. Povoljni i zaštićeni položaj ove gradine omogućio je naseljenost od prapovijesti preko antike u srednji i novi vijek o čemu nam svjedoče brojni ostaci materijalne kulture.

PP Velebit - Šetnica Donja Klada 3

Uz cijelu stazu nalazimo tipičnu primorsku vegetaciju (makija, primorski travnjaci i kamenjar).

Kako doći: obilazak staze možete početi u Starigradu ili u Donjoj Kladi.  Od Senja se krene jadranskom magistralom na jug, te se nakon 24 odnosno 26 km skrene desno prema Donjoj Kladi, odnosno Starigradu.
Staza je namijenjena isključivo pješacima.

Udaljenost od Apartmana Miki: 2 km putem pješačke staze

Web stranica: http://www.pp-velebit.hr/

Miki
Apartmani Miki nalaze se u selu Donja Klada smještenom na kopnu, svega 20 km udaljenog od grada Senja u Kvarnerskom zaljevu na sjevernom Jadranu.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.